"Grans bassals de sang vessada inunden el món. Sang que raja aquí i allà i no va enlloc."
La cançó "La sang" ens porta a reflexionar sobre la violència, la indiferència i el dolor humà en un món que sembla seguir girant sense immutar-se. En aquest episodi, Lídia Pujol i Marina Garcés dialoguen amb dos convidats de gran prestigi:
- Ignasi Ribas: Astrofísic, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i investigador a l'Institut de Ciències de l'Espai del CSIC.
- Ruben Duro: Biòleg, divulgador científic, fotògraf i productor de documentals de ciència i història natural, creador del projecte Science into Images.
Junts, exploren la força de la lletra:
"I tant li fa a la terra
Que quan gira, tots els éssers vius es posin a cridar
I tant li fa girar,
Mai no deixa de girar
I la sang no deixa de rajar"
Aquesta afirmació ens convida a preguntar-nos:
- És la indiferència del món una oportunitat per a la reflexió i el canvi?
- Com podem transformar el dolor en una forma d’amor i cooperació?
- Som només un petit episodi en la història de la vida o tenim el poder d’influenciar el futur del planeta?
🎧 Escolta aquest episodi i descobreix perspectives que et sorprendran, entre la ciència, la filosofia i l’art. Escolta la cançó "La sang": https://open.spotify.com/intl-es/track/3PHx6o4B1PiqZZJiqMRRGi?si=fafcd4bbd67f4fdc _______________________ IGNASI RIBAS és director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i investigador a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE) del CSIC. Expert en exoplanetes, lidera projectes com CARMENES i participa en missions espacials de l’Agència Espacial Europea com CHEOPS, PLATO i ARIEL. Amb més de 230 publicacions científiques, ens ofereix una mirada fascinant des de l’escala còsmica. RUBEN DURO és biòleg, divulgador científic, fotògraf i productor de documentals de ciència i història natural. És creador del projecte Science into Images i col·labora amb equips científics d’arreu del món, aportant material gràfic i audiovisual per divulgar els seus projectes. Reconegut internacionalment, ha publicat a revistes com National Geographic, Symbiosis i Contributions to Science, i ha participat en exposicions destacades com Microvida. Més enllà de l’ull humà al CosmoCaixa. Destaca per la seva capacitat de capturar la bellesa i el valor de la vida microscòpica. MARINA GARCÉS és una filòsofa catalana coneguda pel seu pensament crític i compromís amb la transformació social. Professora de filosofia a la Universitat Oberta de Catalunya, Garcés centra la seva obra en temes com la llibertat, la condició humana i el futur col·lectiu, abordant qüestions de resistència i compromís. Entre els seus llibres destacats es troben Escola d’aprenents, Nova il·lustració radical i El temps de la promesa, entre d’alters, on reflexiona sobre com el pensament pot ser una eina per a l’emancipació. LÍDIA PUJOL és una cantant d’històries, emocions i idees, amb una trajectòria marcada per l’exploració de la cultura, la poesia i el pensament crític. Amb obres com Iaie (2003), Els amants de Lilith (2007), Mariam Matrem (2014), Iter Luminis, un camí orientat (2017), Conversando con Cecilia (2021) i Babel, dels fems i les flors (2024), Pujol s’ha consolidat com una artista que transcendeix els límits de la música per endinsar-se en la transformació social i l’espiritualitat. En Dels fems i les flors, Pujol ofereix la seva música com a canal per qüestionar i desvetllar les profunditats de l'ànima humana.